fbpx

Biodynamische verlichting

De voordelen van Biodynamische verlichting.

Biodynamische verlichting ofwel “Human Centric Lighting” is een technologie in de verlichting die (natuurlijke) daglicht kan nabootsen in verschillende omgevingen. Dit wordt bereikt door de kleurtemperatuur en de sterkte (intensiteit) van het licht gedurende de dag te veranderen. Bijvoorbeeld door helder licht ’s ochtends na te bootsen en ’s avonds meer warmer en minder intensief licht weer te geven. Daarbij is het goed om te weten dat de mens, van nature, veel verandering ondervindt door verandering van het licht en de intensiteit.

Biodynamische verlichting ondersteunt de mens in haar functioneren door in te spelen op het dagelijks ritme (biologische klok) die verantwoordelijk is voor het balanceren van een aantal belangrijke hormonen namelijk: melatonine, cortisol en serotonine. Door hierop in te spelen kan biodynamische verlichting het balans bewaken van deze hormonen en de biologische werking daarvan. Dit resulteert weer in verlaging van slaapstoornissen, vermoeidheid en depressie. Het ontbreken van blootstelling aan daglicht verhoogt de risico op deze stoornissen.

Voordelen van biodynamische verlichting op kantoor

Steeds meer maken mensen langere dagen op kantoor. Werknemers zien minder daglicht waardoor de biologische klok ‘verward’ raakt en hierdoor niet goed inspeelt op de verandering van het daglicht. Vooral in de wintermaanden hebben steeds meer mensen hier last van omdat er nog minder blootstelling is aan daglicht. Biodynamische led verlichting kan het natuurlijke verloop van het licht simuleren door in te spelen op de kleurtemperatuur en lichtintensiteit. Dit zorgt ervoor dat de hormoonproductie gedurende dag positief wordt beïnvloed zodat het biologische ritme goed wordt ondersteund.

Biodynamische verlichting kan goed ingezet worden op kantoren met verschillende doelen. Bijvoorbeeld het licht kan bij bepaalde taken, die meer focus vereisen, met een hoger lichtsterkte ingesteld worden. Ook zorgt het gebruik van biodynamische verlichting ervoor dat werknemers zich op den duur prettiger gaan voelen, alerter zijn en geconcentreerder werken.

Voordelen van biodynamisch licht in scholen

Kinderen hebben net zoals volwassenen baat bij biodynamische verlichting. De verlichting kan per les of lokaal aangepast worden om de juiste kleurtemperatuur en lichtsterkte in te regelen. Hierdoor kan het juiste sfeer gecreëerd worden. Net zoals bij volwassenen heeft biodynamisch licht positieve effecten bij kinderen op het gedrag, concentratie en welzijn. Zo kan het licht de concentratie van kinderen verhogen of er juist voor zorgen dat drukkere kinderen rustiger worden.

Voordelen van biodynamisch licht in verschillende sectoren

De biologische klok is een belangrijk onderdeel van de mens die het niveau van de hormonen reguleert. Ondersteun de werking daarvan en draag bij aan meer concentratie, productiviteit en een betere welzijn van de mensen in je organisatie. Biodynamische verlichting is geschikt voor vrijwel alle sectoren.

Voordelen voor de mensen in je organisatie:

  • Verhoog je productiviteit
  • Verhoog de concentratie
  • Betere welzijn